نگاهی به مروارید های شکلاتی رنگارنگ!

آن روزها این مرواریدها در همان بسته‌بندی‌های ساده یکی از تنقلات خوشمزه دوران کودکی ما بود. اما این روزها بسته‌بندی‌ها و اشکال مختلف و متنوع این محصول را دیده‌اید؟ دیدنشان آدم بزرگ‌ها را به هم وسوسه می‌اندازد چه رسد به کودکانی که دلشان کوچک است و طاقتشان اندک.

نگاهی به مروارید های شکلاتی رنگارنگ!

 
به اسمارتیزهای امروزی دراژه شکلاتی می‌گویند و یک نوع معروف و پرطرفدار آن شکلات‌های سنگی شکل دراژه‌داری است که امروزه به عنوان یک تنقل فسقلی روی میز هر کارمند و در هر خانه‌ای دیده می‌شود اما دراژه چیست؟ دراژه همان پوشش رنگی سطح اسمارتیز را گویند که علت اصلی جذابیت این محصول شده است.
 
در واقع اسمارتیز از دو قسمت کاکائو و دراژه تشکیل شده است. کاکائوی آن در مرکز محصول و از ترکیب پودر کاکائو، روغن جانشین کره کاکائو، پودر شکر، شیر خشک و برخی افزودنی‌های طعم‌دهنده تهیه می‌شود. اما در این نوشتار تمام سخن ما دراژه اسمارتیز است که بخش اعظم این محصول را به خود اختصاص داده و ارزش تغذیه‌ای ندارد.
 
دراژه از ترکیب چند لایه شربت شکر و ژلاتین همراه مواد رنگی و نوعی واکس براق‌کننده تهیه می‌شود که اگر مواد رنگی آن زیاد و غیرمجاز باشد، می‌تواند برای افراد به ویژه کودکان، زنان باردار و سالمندان خطرناک باشد و با اختلال در عملکرد دو عضو سم‌زدای بدن یعنی کبد و کلیه، زمینه بروز سرطان این اعضا را فراهم سازد.
 
اسمارتیز کیلویی و خارجی نخرید
معمولاً بیشتر اسمارتیزهایی که به صورت روباز و کیلویی عرضه می‌شود و انواع خارجی آن که فاقد برچسب تائیدیه وزارت بهداشت ایران است حاوی رنگ‌ها و شربت‌های غیرمجاز و مضر است. بد نیست بدانید اغلب تنقلات خارجی به صورت قاچاق وارد کشورمان می‌شوند و تولیدکنندگان آن به دلیل فاصله طولانی بین کشوری یا به جهت ماندن زیاد این محصولات در کشتی‌های باری، برای افزایش ماندگاری، در ترکیبات محصولات صادراتی خود از مواد نگه دارنده فوق‌العاده قوی استفاده می‌کنند که اثرات سوء آن تهدیدکننده سلامت کودکان است.
 
از سوی دیگر برخی انواع این محصولات از سوی سودجویان مجهز به برچسب تقلبی وزارت بهداشت شده و تاریخ مصرفشان دستکاری و به‌روزرسانی می‌شود. بنابراین تا حد امکان از خرید خوراکی‌های خارجی و آن‌هایی که رنگ قوی و پرکشش دارد رنگاجتناب کنید.
 
مرواریدهایی که دهان را رنگی می‌کند
گاهی برخی اسمارتیزها یا آدامس‌های دراژه‌دار، در تماس با بزاق موجب رنگی شدن دهان و زبان می‌شود. اما آیا می‌توان این عامل را نشانه غیرمجاز یا نامرغوب بودن محصول دانست؟ بد نیست بدانید رنگ‌های مجاز خوراکی دارای دو نوع محلول در آب و محلول در چربی است.
 
معمولاً در محصولاتی که در تماس طولانی مدت با بزاق دهان است نباید از رنگ‌های محلول در آب استفاده شود، چرا که آب دهان حلال این رنگ‌ها بوده و باعث آزاد شدن آن در محیط دهان می‌شود. با این حال اگر این رنگ‌ها دهان را رنگی کند و بلافاصله با بزاق شسته شود خالی از اشکال است، اما اگر ماندگاری این رنگ‌ها چند ساعت یا بیشتر باشد باید به غیرمجاز بودن آن مشکوک شد.
 
اسمارتیزهای با رنگ طبیعی به بازار می‌آید
با استفاده از نوعی ماده جدید رنگی و بی‌خطر که از گیاهان دریایی گرفته شده است به زودی شکلات‌های روکش دار دراژه یا همان «اسمارتیز» با رنگ طبیعی آبی به بازار می‌آید. هم اکنون تولید کنندگان این ماده خوراکی، یک رنگ جدید آبی کشف کرده‌اند که از نوعی گیاه دریایی موسوم به «اسپیرولینا» گرفته می‌شود. از دو سال پیش به دلیل ممنوعیت استفاده از رنگ های مصنوعی در انگلیس، تولید اسمارتیزهای آبی رنگ متوقف شده است.
 
منابع: ایسنا – جام جم آنلاین، فاخره بهبهانی

محمد ساعتی

سلام. من محمد ساعتی، دانشجوی صنایع غذایی هستم. علاوه بر برنامه نویسی، به زبان انگلیسی و عکاسی هم علاقه دارم. امیدوارم لحظات خوشی را در ایرفای سپری کنید.

شاید این مطالب را هم دوست داشته باشید

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *