صنایع غذایی

کشاورزی

تغذیه

ایرفای

عضویت در خبرنامه

جدید ترین نوشته ها

قند طبیعی بخوریم یا مصنوعی؟

بازدید : 485
نظرات : ۰
یکشنبه ۱۴ / اسفند ماه / ۱۳۹۰
کد مطلب : 447


بیشتر بیماران دیابتی می‌خواهند بدانند محصولی مخصوص آنها در بازار وجود دارد یا نه، در این باره باید بگویم محصولی که مختص این بیماران تولید شده باشد، وجود ندارد و هر بیمار دیابتی باید با کمک متخصص تغذیه و متخصص غدد، شاخص گلایسمی هر ماده غذایی را که میزان جذب قند ماده غذایی را مشخص […]
گردآوری : ایرفای

بیشتر بیماران دیابتی می‌خواهند بدانند محصولی مخصوص آنها در بازار وجود دارد یا نه، در این باره باید بگویم محصولی که مختص این بیماران تولید شده باشد، وجود ندارد و هر بیمار دیابتی باید با کمک متخصص تغذیه و متخصص غدد، شاخص گلایسمی هر ماده غذایی را که میزان جذب قند ماده غذایی را مشخص می‌کند، در نظر بگیرد. البته در صنعت غذا محصولاتی با عنوان «شیرین‌کننده مصنوعی» تولید می‌شود که ممکن است در انواع خوراکی‌ها به کار روند. این شیرین‌کننده‌ها مزه شیرینی دارند اما باعث افزایش قند خون نمی‌شوند.
 

قند طبیعی بخوریم یا مصنوعی؟

 
آسپارتام، ساخارین و آسه سولفام پتاسیم هم از انواع شیرین‌کننده‌های مصنوعی هستند. گاهی برخی بیماران دیابتی با خواندن عبارت‌های گمراه‌کننده روی بسته محصول، خوراکی‌هایی را می‌خرند که به شدت سطح قندخونشان را بالا می‌برد. مهم‌ترین عبارت گیج‌کننده برچسب محصولات غذایی، «رژیمی» است که بیماران تصور می‌کنند هرکس با هر نوع رژیم غذایی‌ای می‌تواند از این محصولات استفاده کند؛ در صورتی که لفظ رژیمی، یعنی محصول موردنظر از انواع مشابه، انرژی کمتری به بدن می‌رساند ولی هنوز حاوی انواع قندهای ساده است بنابراین به هیچ‌وجه مصرف بی‌رویه این محصولات برای بیمار دیابتی مناسب نیست.
 
محصولاتی هم که روی بسته آنها «شیرین کننده طبیعی» درج شده، حاوی مقدار قابل توجهی کالری هستند و قند خون را بالا می‌برند. این شیرین‌کننده‌ها عبارتند از: شکر قهوه‌ای، نیشکر، انواع قند و شکری که در فرآورده‌‌های قنادی استفاده می‌شوند، قند میوه، عسل و ملاس. «شیرین‌کننده‌های کم‌کالری» ساختارهای شیمیایی الکلی دارند و بیشتر آنها را در آب‌نبات‌ها و آدامس‌های بدون قند می‌بینید و معمولا با خیال راحت مصرف می‌شوند اما باید بدانید کالری این گروه قندها، نصف قندهای ساده است ولی خوردن آنها قند خون را افزایش می‌دهد. این قندها عبارتند از: ایزومالت، ماتیتول، مانیتول، سوربیتول و زایلیتول.
 
«قندهای مصنوعی» به‌طور مصنوعی در آزمایشگاه ساخته می‌شوند و در طبیعت وجود ندارند و در اصطلاح به این قندها «قندهای آزاد» می‌گوییم که کالری آنها صفر است و قند خون را بالا نمی‌برند. یادتان باشد که عبارت «بدون قند» یعنی محصول قند ندارد اما می‌‌تواند حاوی قندهای الکلی یا مصنوعی باشد؛ عبارت «بدون قند افزودنی» یعنی در طول تولید این محصول هیچ قندی به فرمول آن اضافه نشده اما خود محصول می‌تواند حاوی قند باشد (مثل آبمیوه) در ضمن تولیدکننده ممکن است به این محصول قند الکلی یا مصنوعی هم افزوده باشد. عبارت «کاملا طبیعی» هم یعنی ماده غذایی هیچ ماده مصنوعی‌ای ندارد ولی می‌تواند حاوی قند طبیعی و قند الکلی باشد.
 
تاریخچه قندهای مصنوعی
 
۱) ساخارین ( Saccharin )
ساخارین اولین قند مصنوعی بود که بطور تصادفی توسط شیمیدانی به نام فالبرگ هنگامی که روی یک ماده نگهدارنده مواد غذایی کار می گردد کشف شد و تا سال ۱۹۱۷ ساخارین در آمریکا و بعد از آن در اروپا نیز استفاده شد. در سال ۱۹۶۰ نتایج تحقیقات نشان داد که ساخارین در موش ایجاد سرطان می شود. نتایج تحقیقات بعدی نیز تاییدکننده بروز سرطان مثانه در موشها بود و پس از آن FAD مصرف آنرا محدود کرد. و در سال ۱۹۷۷ مصرف ان در کانادا ممنوع شد.
 
۲) آسپارتام ( Aspartame )
دومین قند مصنوعی بود که در سال ۱۹۶۵ توسط شیمیدانی بنام جیمزشالز کشف شد. آسپارتام ۲۰۰ – ۱۸۰ برابر شیرین تر از شکر بوده و تولید آن آسان است و در برابر حرارت پایدار نبوده و شیرینی خود را از دست می دهد.
 
آسپارتام در مقادیر زیاد در موش تومور مغزی ایجاد می کند این قند مصنوعی دارای عوارض بسیار زیادی است که مصرف ان را محدود می کند از جمله تشنج ، صرع ، گیجی ، میگرن ، سردرد شدید ، از دست حافظه ، اختلالات تکلم ، خستگی مزمن ، بی خوابی ، واکنشهای آسمی ، افزایش وزن ، ریزش مو ، افسردگی و سایر بیماریهای روانی.
 
حرف آخر
در طبیعت انواع و اقسام قند‌ها با کارایی‌های مختلف وجود دارند. در این میان تنها گلوکز و شکر برای دیابتی‌ها مضر هستند. به نظر می‌رسد برخی از افراد دیابتی برای کنترل بیماری خود از خوردن هر نوع ماده شیرین خودداری می‌کنند. این در حالی است که همه این مواد شیرین برای آنها مضر نیستند.
 
دکتر صالحی سورمقی در این باره می‌گوید: «دیابتی‌ها به همه انواع و اقسام قند‌ها برای فعالیت نیاز دارند. اگر قرار باشد آنها را از خوردن تمام قند‌ها محروم کنیم بدن با کمبود‌ها و مشکلات دیگری رو به رو خواهد شد. آنها باید تحت نظر متخصص تغذیه در حدی که آنها توصیه می‌کنند قند‌های مختلف دیگر را در برنامه غذایی خود بگنجانند و از مصرف خودسرانه‌شان بپرهیزند حتی اگر سالمند باشند یا فقط به بهانه کنترل وزن آنها را انتخاب کرده باشند»
 
منبع: salamat.ir

 

 

 

مطالب مرتبط

نظرات



مطالب جنجالی

مطالب جالب و خواندنی

خلاصه آمار سایت